1975 – 1997

Droste niet langer zelfstandig

In 1975 neemt N.V. De Erven De Weduwe J. Van Nelle het aandelenkapitaal van de ‘Koninklijke’ over. Zo wordt het familiebedrijf onderdeel van deze zich snel uitbreidende levensmiddelen/tabaksindustrie. De wereldberoemde merknaam Droste blijft echter voortbestaan. Het Amerikaanse concern Standard Brands Incorporated uit New York is mede-eigenaar van Van Nelle.

In 1977 komt Droste in Amerikaans bezit en vervalt hierdoor het predikaat ‘Koninklijke’. De naam wordt veranderd in Droste Fabrieken B.V. In het jaar 1985 maakt Van Nelle zich los van Standard Brands, dat inmiddels is overgenomen door Nabisco. In 1986 wordt de productie van Droste overgebracht naar het Gelderse Vaassen.

De oude productielocatie in Haarlem gaat verder als Dutch Cocoa & Chocolate Company B.V. In 1988 wordt in Vaassen een nieuwe fabriek geopend waar ook de producten van Venz worden gemaakt.

In ditzelfde jaar wordt Van Nelle overgenomen door Sara Lee|D.E. Twee jaar later wordt Droste overgenomen door het Nederlandse suiker- en voedingsmiddelenbedrijf CSM.

Binnen CSM wordt Droste ondergebracht bij de businessunit zoetwaren waartoe ook Red Band en Venco behoren. Men wil minder nadruk leggen op kwaliteit, om het product zo toegankelijker te maken. Dynamische en vooruitstrevende commercials en een sterke verjonging van het imago waren een gevolg.