And now ... we are going to bring Droste back where it belongs, and a lot of very cool things are coming. We will not reveal too much of course, but keep an eye on our socials and website for the new steps we are going to take. Old Dutch and delicious chocolate, that is the strength of Droste!
1 January 1997 CSM sells Droste to the German company Hosta and Venz moves to Koninklijke De Ruijter B.V. in Baarn. Droste B.V. remains situated in Vaassen as an independent company. Since then, sales have increased strongly and Droste is one of the largest consumers of cocoa in the Netherlands. More than 65% of the turnover is realized abroad.
In 1975 N.V. De Erven De Weduwe J. Van Nelle takes over the share capital of the "Koninklijke". Thus, the family business becomes part of this rapidly expanding food / tobacco industry. However, the world-famous brand name Droste will continue to exist. The American concern Standard Brands Incorporated from New York is co-owner of Van Nelle.
After World War II, Droste recovers from the damage it suffered in the war. In the first years, Droste products are not exported, because the pre-war quality cannot be matched due to a lack of the right raw materials. The company is solely dependent on domestic sales.
During the Second World War, Droste faced a gradual downsizing and cessation of production and sales. In addition, the cardboard department is hit by a bombardment by British aircraft, which causes considerable material damage.
After the First World War, production and turnover slowly but surely recover under the leadership of Gerardus Johannes Droste junior. At the end of 1920, the company was converted into a public limited company: N.V. Droste's Cacao and Chocolate factories. Not only do the business results show an upward trend at that time, the number of employees is also steadily increasing.
In the summer of 1863, Gerardus Johannes Droste's pastry and biscuit bakery in Haarlem opened its doors to the public. Customers can enjoy a cup of water chocolate and all kinds of confectionery are sold, including chocolate pastilles, officially called "Pastilles Droste". In popular parlance, they are also called "cops".
En dan nu.. we gaan Droste weer helemaal van deze tijd maken, en er komen ontzettend gave dingen aan. We verklappen natuurlijk niet teveel, maar houd onze socials en website in de gaten voor de nieuwe stappen die wij gaan nemen. OudHollands en overheerlijke chocolade, dat is het Droste effect!
1 januari 1997 verkoopt CSM Droste aan het Duitse bedrijf Hosta en verhuist Venz naar Koninklijke De Ruijter B.V. in Baarn. Droste B.V. blijft als zelfstandig bedrijf in Vaassen gesitueerd. Sindsdien is de verkoop sterk gestegen en is Droste een van de grootste verbruikers van cacao in Nederland. Van de omzet wordt ruim 65% gerealiseerd in het buitenland.
In 1975 neemt N.V. De Erven De Weduwe J. Van Nelle het aandelenkapitaal van de ‘Koninklijke’ over. Zo wordt het familiebedrijf onderdeel van deze zich snel uitbreidende levensmiddelen/tabaksindustrie. De wereldberoemde merknaam Droste blijft echter voortbestaan. Het Amerikaanse concern Standard Brands Incorporated uit New York is mede-eigenaar van Van Nelle.
Na de Tweede Wereldoorlog herstelt Droste zich van de schade die het in de oorlog heeft opgelopen. De eerste jaren worden Droste producten niet geëxporteerd, omdat door gebrek aan de juiste grondstoffen de vooroorlogse kwaliteit niet te evenaren is. Het bedrijf is uitsluitend aangewezen op de afzet in het binnenland.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Droste te maken met een geleidelijke inkrimping en stillegging van productie en verkoop. Bovendien wordt de kartonnageafdeling getroffen bij een bombardement door Engelse vliegtuigen, wat flinke materiële schade oplevert.
Na de Eerste Wereldoorlog trekken de productie en omzet onder leiding van Gerardus Johannes Droste junior langzaam maar zeker weer aan. Eind 1920 wordt de firma omgezet in een naamloze vennootschap: de N.V. Droste’s Cacao- en Chocoladefabrieken. Niet alleen de bedrijfsresultaten vertonen in die tijd een opwaartse lijn, ook het aantal werknemers neemt gestaag toe.
In de zomer van 1863 opent de banket- en koekbakkerij van Gerardus Johannes Droste in Haarlem zijn deuren voor het publiek. De klanten kunnen er terecht voor een kopje waterchocolade en er worden allerhande zoetwaren verkocht, waaronder chocoladepastilles, officieel ‘Pastilles Droste’ geheten. In de volksmond worden ze ook wel ‘flikken’ genoemd.